Recept voor rumrozijnenbundtcake (tulband)
Deze cake blijft lekker sappig door de karnemelk en rum die eraan toe is gevoegd. Hij is wat aan de zoete kant, dus je kunt eventueel iets minder suiker gebruiken als je daar niet zo van houdt. De smaken van de rum, rozijnen, abrikozen en sinaasappel passen perfect bij elkaar en geven de cake een lekker herfstige smaak. Je kunt de cake ook in een gewone vorm of in een tulbandvorm maken, maar houd dan rekening met iets andere baktijden.
Ingrediënten
- 150 gram blanke rozijnen
- 80 ml bruine rum
- 200 gram boter op kamertemperatuur, en extra om de vorm in te vetten
- 300 gram bloem
- 250 gram rietsuiker
- 4 eieren
- 1 sinaasappel (voor de schil en het sap)
- 125 ml karnemelk
- 1 tl baksoda
- 2 ml zout
- 150 gram abrikozen (bijvoorbeeld uit een potje abrikoosjes op appelsap)
- 100 gram poedersuiker, en wat extra
- 1 el abrikozenjam
Overige benodigdheden
- Bundtvorm (of tulbandvorm)
- (Staande) mixer
Bereiding
Laat de rozijnen ongeveer twee uur wellen in de bruine rum. Als de rozijnen de rum goed hebben opgenomen, verwarm dan de oven voor op 180 graden. Smelt wat boter en vet met een kwastje de vorm in. Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Meng met een vork de bloem, baksoda en het zout in een kom. Rasp de schil van de sinaasappel en doe die samen met de rietsuiker en boter in een grote kom. Mix deze ingrediënten ongeveer 4 minuten op hoge snelheid en voeg dan één voor één de eieren toe, terwijl je blijft mixen. Voeg daarna de karnemelk toe en mix totdat er een glad mengsel ontstaat. Voeg nu het bloemmengsel toe en mix nog eens goed. Roer de rumrozijnen en de rum samen met de stukjes abrikoos door het beslag. Vul de vorm met het beslag en vak ongeveer 60 minuten. Een prikker moet er schoon uitkomen. Laat de cake een paar minuten staan en haal ‘m dan uit zijn vorm. Laat afkoelen.
Zodra de cake is afgekoeld, kun je het glazuur maken door de poedersuiker te mengen met een klein beetje sinaasappelsap en de abrikozenjam. Als het glazuur te stevig is, voeg dan wat sap toe; als het te vloeibaar is, voeg dan wat poedersuiker toe. Verdeel het glazuur over de cake.
Recente reacties