Recept voor groentepizza
Deze pizza is relatief gezond, vanwege het volkorenmeel en de groenten. Maar het blijf natuurlijk een pizza! De bodem heeft een heerlijke smaak door het verse gist en het volkorenmeel en is lekker knapperig door de pizzasteen. Natuurlijk kun je ook andere groenten kiezen om de pizza mee te beleggen.
Ingrediënten voor pizzadeeg (voor twee pizza’s)
- 125 gram bloem
- 125 gram volkorenmeel
- 15 gram verse gist
- 1 tl suiker (4 ml)
- 1,5 dl handwarm water
- 2 eetlepels olijfolie (30 ml)
- ½ tl zout (2 ml)
Ingrediënten voor pizzasaus (voor twee pizza’s)
- 1 blikje gepelde tomaten
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 tl gedroogde oregano (4 ml)
- 1 tl gedroogde basilicum (4 ml)
- 1 tl gedroogde tijm (4 ml)
- ½ tl gedroogde rozemarijn (2 ml)
- Olijfolie om in te bakken
Beleg
- Olijfolie
- 125 gram geraspte provolone (of andere pizzakaas)
- 1 aubergine
- 1 paprika
- 4 tomaten
- 1 rode ui
- ¼ potje kappertjes
- Zwarte olijven
- Takje basilicum
Overige benodigdheden
- Grillpan
- Staafmixer
- Pizzasteen
- Bakkwastje
Bereiding
Maak ruim twee uur van tevoren het pizzadeeg. Doe het gist, suiker en water in een bakje en laat tien minuten staan. Doe vervolgens de bloem, het meel en het zout in een kom en giet hier het geactiveerde gist en de olijfolie bij. Kneed goed totdat het een samenhangend geheel vormt en leg het deeg dan op een bebloemde plank. Leg het, met een theedoek erover, op een plek waar het het liefst iets warmer is dan kamertemperatuur (bijvoorbeeld bij de verwarming). Wacht twintig minuten en snijd het deeg dan in twee bollen. Laat deze nog eens anderhalf uur staan.
Maak twintig minuten voordat het deeg klaar is de pizzasaus. Snijd een ui en knoflook in stukjes. Verwarm de olie in een pan, bak de ui glazig, doe hier de knoflook bij en bak nog een minuut. Voeg vervolgens de tomaten en de kruiden toe. Laat dit op laag vuur ongeveer twintig minuten pruttelen, totdat het de goede consistentie heeft voor saus. Gebruik eventueel de staafmixer om de saus glad te maken.
Verwarm de oven op tijd voor op 250 graden, met de pizzasteen erin. Snijd de aubergine in plakken en bestrijk die met olie. Bestrooi ze met peper en zout en grill ze in de grillpan. Snijd de tomaten in plakjes, de paprika in blokjes en de rode ui in halve ringen.
Rol de bollen één voor één uit op een bebloemd werkblad. Leg de bodem op de pizzasteen en bestrijk de randen met olie. Verdeel de helft van de saus over de pizza en strooi hier de helft van de kaas over. Leg de helft van de plakken gegrilde aubergine op de kaas en leg op elke plak aubergine een plakje tomaat. Verdeel de helft van de paprika, rode ui, kappertjes en olijfjes over de pizza en zet ongeveer tien minuten in de oven. Zodra de pizza uit te oven komt, leg er dan de basilicum op.
Recente reacties