Pizza met Turkse worst
Dit recept, geïnspireerd op een vakantie in Turkije, is één van mijn favorieten. De Turkse worst, ietwat pittig en lekker gekruid, geeft de pizza een exotisch tintje. Ik bak de pizza op de pizzasteen, waardoor de bodem heerlijk knapperig wordt.
Ingrediënten voor pizzadeeg (voor twee pizza’s)
- 250 gram bloem
- 15 gram verse gist
- 1 tl suiker (4 ml)
- 1,5 dl handwarm water
- 2 el olijfolie (30 ml)
- 1/2 tl zout
- Zie eventueel ook Recept voor pizzadeeg
Ingrediënten voor pizzasaus (voor twee pizza’s)
- 1 blikje gepelde tomaten
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 tl gedroogde oregano (4 ml)
- 1 tl gedroogde basilicum (4 ml)
- 1 tl gedroogde tijm (4 ml)
- 1/2 tl gedroogde rozemarijn (2 ml)
- olijfolie om in te bakken
Ingrediënten voor het beleg (voor twee pizza’s)
- 125 gram provolone (kaas), geraspt
- 1 Turkse worst, in plakjes gesneden
- 1 rode ui, in ringen
- 1/4 potje kappertjes
- Extra olijfolie
Overige benodigdheden
- Pizzasteen
- Staafmixer
Bereiding
Maak het pizzadeeg twee uur van tevoren: activeer het gist door het met het suiker en water in een kommetje tien minuten te laten staan. Doe het bloem met het zout in een beslagkom. Giet daar het gistmengsel en de olijfolie bij en kneed het deeg tot het samenhangend en soepel is. Doe er indien nodig extra bloem of water bij. Leg het deeg op een met bloem bestoven plank en laat het twintig minuten op kamertemperatuur rijzen. Snijd het vervolgens in twee stukken en laat deze weer een uur rijzen.
Verwarm de oven, met pizzasteen, voor op 250 graden. Maak nu de tomatensaus. Snijd de knoflook en ui in kleine stukjes. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook. Doe er daarna de tomaten en de kruiden bij en laat ongeveer twintig minuten sudderen, zonder deksel op de pan. Roer af en toe. Als de saus voldoende is ingedikt, haal de pan dan van het vuur. Voeg naar smaak zout en peper toe. Je kunt met de staafmixer de saus gladder maken.
Rol het deeg per bolletje uit tot pizzaformaat, haal de pizzasteen uit de voorverwarmde oven en beleg de pizza op de steen: bestrijk de randen van de pizza met een kwastje met olijfolie. Verdeel de (helft van de) saus over de pizza. Strooi hier de (helft van de) provolone over en beleg met de (helft van de) worst, kappertjes, en rode ui. Bak de pizza in tien minuten af.
Recente reacties